брой 4

Как се открива ресторант?

Стотиците закрити ресторанти, просъществували само няколко месеца са сигурен показател за недобре обмислено начинание. Оценка на риска, избора на място, организиране на финансирането, избор на име, съставяне на меню, осигуряване на обслужването и много други са част от дискутираните проблеми.

Архитект при откриване или реконструкция на ресторант?

Разгледан е смъсъла от наемането на архитект при откриване или реконструкция на ресторант. Специално внимание е отделено на въпросите, които следва да се дискутират при срещата с архитекта и на част от които ресторантьорът трябва сам да даде отговор.

Басейнът – мярка за стандарт в хотела

Днес басейнът е част от стандарта за върховото хотелиерство. Затова планирането на подобно съоръжение трябва да се осъществява с подобаващо внимание. Дискутира се ?ирок кръг въпроси – от атракциите към басейна, през светлинните ефекти и озвучаването до системата за пречистване на водата.

Чистота или лукс

Представени са резултатите от едно американско проучване относно изискванията на посетителите към туристическите обекти. Основен критерий за чистотата на хотелската стая според това проучване е състоянието на банята. Чистотата на хотелската стая се нарежда далеч преди предлаганите удобства от хотела – разхитителният лукс не е по-привлекателен от безупречната чистота. Това налага професионално ре?аване с най-висок приоритет на проблемите на почистването в хотела.

Енергия от слънцето

Слънцето е един от малкото енергийни източници, които не се облагат с данък. Затова слънчевите системи печелят все по-голяма популярност. Разгледани са различни видове соларни инсталации за затопляне на вода за битови нужди в туристическите обекти. Такива инсталации могат да осигурят от 70 до 90% от общите енергийни потребности за затопляне на вода и се изплащат за срок до две години.

Подови настилки

Подовите настилки са един от четирите основни елемента, придаващи специфичния облик на помещенията на всеки туристически обект: подово покритие, пердета, осветителни тела и мебели. Основната насока при съвременното оформление на пода на помещенията е свързана с прилагането на естествени екологични материали. Килимът измества мокета, паркетът има дълъг живот, а ламинатът изглежда като дървен паркет и има висока износоустойчивост.

Хигиена на ръцете в професионалната кухня

Най-използваното средство за производство в професионалната кухня са ръцете на човека и те се явяват и най-уязвимото място за хигиената. Разгледани са различните дозатори на препарати за измиване и дезинфекция, както и на концепциите на методите за тяхното приложение. Дефинирани са основните правила за добрата хигиена на ръцете в професионалната кухня.

Десет причини за фалита на ресторантите

Успехът на много новооткрити ресторанти често се дължи на системното проучване на опита на тези, които са фалирали. Представени са десет от най.честите причини, водещи до фалит на ресторанта.

Национална агенция за сигурност КОМАНДОС-АС

Представена е една от ?естте най-големи охранителни фирми в България. Дадена е информация за екипировката и въоръжението на служителите, както и основните направления на предлаганите охранителни услуги.

Ресторантът и ?НТЕРНЕТ – ресурс или загуба?

?нтернет може да бъде великолепен бизнес-ресурс или феноменално прахосване на време за ресторантьора. Ключът за успеха се крие в използване ресурсите на световната мрежа за увеличение на оборота и снижение на разходите в ресторантьорството.Посочени са различни направления за използване на ?нтернет в ресторантьорската дейност, с чиято помощ могат да се подобрят икономическите резултати.

Необходим ли е web-сайт за Ва?ия ресторант?

Отговорът на този въпрос се крие в мотивите за създаване на ресторантски сайтова, които са почти едни и същи навсякъде по света. Представени са стъпките, които всеки ресторантьор следва да предприеме, преди да поръча изработване на web-сайт за собствения си ресторант.

www.hotels-bg.com – web-сайтът на българските хотели

Най-големият web-сайт за представяне на българските хотели в ?нтернет включва данни на четири езика и над 10 хил. снимки за повече от 3 000 туристически обекта. Осигурена е възможност за търсене по три критерия: име на хотела, географски признак (местоположение) и комбинация от желаните характеристики. Резултатът от всяко търсене е списък на обектите, отговарящи на поставените условия. Включването на всеки хотел е безплатно. Към платените услуги се включва: линк към съществуващ хотелски сайт, четириезичен профил със собствено адресно име и разработка да подробен хотелски сайт.

Електроника за гостите на хотела

Електрониката, необходима за обзавеждане на хотелските стаи, зависи от специализацията на хотела. За ваканционните хотели доминира електрониката за забавление, докато в бизнес-хотелите възможностите за комуникации и връзка с ?нтернет от всяка стая са вече стандарт. Най-общо тенденцията при електрониката е към свързване на различните приложения в комплексни системи, предлагащи платена телевизия, видео, интернет, електронни игри, както и някои услуги като събуждане, пощенска кутия за електронна поща, онлайн разплащане с кредитни и дебитни карти, предупреждения при пожар и т.н.

Наредба за категоризиране на туристическите обекти – приложения

В този брой продължава публикуването на приложение №1 към гл.2, ал.1, т.1 от Наредбата за категоризиране на туристическите обекти.

базиран на Website Baker