Басейни, сауни

Най-големият открит басейн в света (брой 20)

Най-големият открит басейн в света е построен в курортния комплекс San Alfonso Del Mar , който се намира на 90 км от Сантяго, Чили на брега на океана. С площ от 8 хектара и дължина надхвърляща 1 километър (1013 метра), този басейн е рекордьор в книгата на Гинес. За сравнение следващият по големина басейн Orthlieb, който се намира в Казабланка, Мароко, е с размер 150 на 100 метра. Басейнът съдържа 2,5 милиона литра, респ. 250 хиляди кубични метра морска вода. В строителството на басейна е приложена изключителна технология за филтриране и непрекъсната циркулация на океанската вода, което до скоро изглежда?е невъзможно. В резултат на тази технология водата е прозрачна до 35 метра дълбочина и е тюркоазено синя с цвета на тропическите Карибски плажове. Твърди се, че водата в басейна съдържа е 100 пъти по-малко токсини в сравнение с традиционните басейни, благодарение на т.н. пулсов метод за дезинфекция. За съжаление все още няма детайлни публикации относно приложените технологии. През лятото водата в басейна се поддържа с температура 26 градуса или 9 градуса повече от водата в океана в съседство.

Басейнът – копнеж за вода (брой 17)

Трудно можем да си представим днес съвременния туризъм без басейни, независимо дали става въпрос за морски, планински или градски туризъм. Отдавна басейнът е мярка за равнище и брой на звездите на хотелите, като все повече хотелиери се замислят за изграждането на басейн към техния хотел като сериозно конкурентно предимство. Днес вече дори и собственици на малки семейни хотели гледат на басейна като присъща необходимост. Басейнът е сложно и скъпо съоръжение не само като начална инвестиция, но и като последващи експлоатационни разходи, което прави необходимо някакво макар и елементарно познание за него от страна на всеки хотелиер.

Басейнът – мярка за стандарт в хотела (брой 4)

Днес басейнът е част от стандарта за върховото хотелиерство. Затова планирането на подобно съоръжение трябва да се осъществява с подобаващо внимание. Дискутира се ?ирок кръг въпроси – от атракциите към басейна, през светлинните ефекти и озвучаването до системата за пречистване на водата.

Качеството на водата в басейните – въпрос на техника (брой 1)

Повечето проблеми пред собствениците на басейни се свързват с поддържането на чистотата на водата. Съвременните технологии за пречистване почиват на двата основни принципа: обработка на водата с газообразен хлор или комбинирана обработка с хлор и озон. Смесеният способ е по-ефективен поради силно оксидиращите свойства на озона, разграждането му до кислород и премахване типичната миризма на помещения с басейни.

базиран на Website Baker